Hlavní navigace

Microsoft snížil ceny Office 365

17. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Díky efektivnějšímu provozu cloudového řešení Office 365 si může Microsoft dovolit snížit jeho cenu již necelý rok od spuštění.

Úprava cen se týká pouze některých edic cloudového balíku Office 365. Podle Microsoftu bylo možné cenovou politiku změnit díky nižším nákladům na provoz. „S tím, jak roste počet zákazníků, se nám daří zefektivňovat náklady na provoz Office 365,“ řekl Kirk Koenigsbauer, viceprezident Microsoftu pro Office. Podle něj se naplno projevila výhoda cloudu, kdy podniky mohou snadno dosáhnout úspor z rozsahu – tzn. že s růstem objemu produkce klesají průměrné náklady.

Ceny čtyř balíčků E1 až E4, oficiálně označených jako Plány, pro středně velké podniky s maximálním počtem 249 uživatelů klesly zhruba o 20 procent. Naopak se vůbec nezměnila pořizovací cena Plánu P s maximálním počtem uživatelů 50, který je určen spíše pro menší firmy. Microsoft vedle toho ještě potvrdil, že chystaná verze Office 365 for Education bude volně přístupná pro studenty a školní zaměstnance. Vzdělávací Plán A2 bude spuštěn někdy během léta.

Změna cen se týká pouze nových zákazníků. U těch stávajících dojde k úpravě až při podpisu smlouvy o prodloužení kontraktu. Pokud se tak například společnost právě nachází v polovině smluvního období, bude po dobu zbývajících šesti měsíců muset platit staré, vyšší ceny. Firmy používající některý z Plánů E1 až E4 jsou totiž nucené uzavírat smlouvy na celý rok, zatímco u Plánu P1 je kontrakt obnovován každý měsíc.

Podle analytiků se nová cenová politika určitě uchytí. „Již nyní je návratnost investice pro zákazníky Office 365 vysoká,“ tvrdí Rebecca Wettemannová z Nucleus Research, kde pro Office 365 vytvářejí případové studie. Očekává, že změna cen bude k přechodu tento cloudový balík motivovat hlavně malé a střední firmy, které jsou na ceny zvlášť citlivé. „Uživatelé na Office 365 obvykle přecházejí z výrazně dražších  či méně spolehlivých produktů,“ říká Wettemannová.

Byl pro vás článek přínosný?